2009-05-31

Do okresu Malacky, k obci Lozorno letel popoludní vrtuľník LZZS ATE z Bratislavy. Pri páde zo štvorkolky sa zranil 26 ročný motocyklista z Lozorna. Štvorkolka sa prevrátila na muža, ktorý po páde ostal ležať vo vode, čo mu spôsobilo podchladenie. S podozrením na poranenie krčnej chrbitice a brucha ho už stabilizovaného vrtuľník transportoval do Fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch. Leteckí záchranári spolupracovali s RLP Malacky.

2009-05-31

Vrtuľník LZZS ATE z Nitry letel k dopravnej nehode pri obci Hostie pri Zlatých Moravciach. Cyklistu tam pravdepodobne zrazilo osobné auto. 41 ročný muž zo Žarnovice utrpel vážnu poruchu vedomia, zlomeninu všetkých kostí tváre, poranenie hlavy a ďalšie mnohopočetné zranenia. Primárne pri pacientovi zasahovala posádka RLP Beladice. Vrtuľník transportoval pacienta na CT vyšetrenie do Fakultnej nemocnice v Nitre a následne na Kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny.

2009-05-29

Vrtuľník LZZS ATE z Košíc letel popoludní do Pavloviec nad Uhom. 8 ročný chlapec tam spadol zo stĺpu elektrického napätia po tom, čo dostal zásah elektrickým prúdom. Chlapec utrpel popáleniny oboch horných končatín a ľavej dolnej končatiny, navyše aj zlomeninu pravej ruky. Pri pacientovi primárne zasahovala posádka RLP,ktorá ho previezla na futbalové ihrisko, na ktorom pristál vrtuľník. Ten chlapca s ťazkými popáleninami transportoval rovno na Kliniku úrazovej chirurgie do Košíc.

2009-05-27

Lesný úraz sa stal dnes predpoludním v lesoch medzi Breznom a Tisovcom, nad obcou Bánovo. Pri obhliadke stromov spadol na 29 ročného muža z Pohronskej Polhory v strmom svahu (45 stupňov) kmeň stromu. Spôsobil mu otvorenú zlomeninu predkolenia a nervovo cievne poranenie. K zranenému sa pomocou palubného navijaku spustil lekár LZZS. Po ošetrení pacienta z miesta nehody evakuovali vo vákuovom saku. Po naložení na palubu vrtuľníka smerovali do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

2009-05-27

Nitrianska posádka LZZS ATE letela predpoludním do Trnovca nad Váhom. Osobné auto, ktoré šoférovala 32 ročná žena z Nitry vyletelo z vozovky a vrazilo do betónového piliera. Pacinetka utrpela krátku poruchu vedomia a s otrasom mozgu ju vrtuľník previezol na traumatológiu do Nitry.

2009-05-26

Vrtuľník LZZS ATE z Košíc letel do obce Nový Salaš. Z výšky 1,5 metra tam spadol 72 ročný miestny muž. Spôsobil si zranenie chrbtice a hornej končatiny. Po stabilizácii ho vrtuľník transportoval na Kliniku úrazovej chirurgie v Košiciach.

2009-05-25

Večer letel vrtuľník LZZS ATE z Nitry k obci Podhorany v okrese Nitra. Pri pristávaní spadol do poľa s repkou olejnou 30 ročný paraglajdista z obce Oslany (okres Prievidza). Mladý muž si pri páde spôsobil trieštivú zlomeninu stavca v oblasti driekovej chrbtice s ochrnutím dolných končatín. Pacienta záchranári LZZS transportovali do Fakultnej nemocnice v Nitre na CT a následne na operačný zákrok.

2009-05-25

K dopravnej nehode letel popoludní vrtuľník LZZS ATE z Bratislavy. Čelná zrážka dvoch osobných vozidiel medzi Blatným a Cíferom si vyžiadala dve zranené šoférky vozidiel. 33 ročnú ženu z Cífera s narazeným hrudníkom a bolesťami hlavy previezla posádka vrtuľníka po ošetrení do trnavskej nemocnice.

2009-05-23

Popoludní leteli záchranári LZZS ATE z Popradu do Vysokých Tatier. Na turistickom chodníku pod Veľkou Svišťovkou spadla 46 ročná učiteľka z Košíc, ktorá si spôsobila zranenie hlavy a stehna. Technický zásah komplikovali zlé poveternostné podmienky. Vrtuľník vysadil na Skalnatom plese lekára LZZS, ktorý pešo smeroval za pacientkou. Medzitým požiadali Leteckí záchranári o súčinnosť záchranárov HZS. Po ošetrení pacientku lekár LZZS spolu so záchranármi HZS preniesol na nosidlách na miesto, kde ju mohli naložiť do horizontálnej siete. Po naložení na palubu vrtuľníka smerovali na Centrálny príjem NsP v Poprade.

2009-05-23

Ráno letel vrtuľník LZZS ATE z Banskej Bystrice k dopravnej nehode. Pri Ladomierskej Vieske sa zrazila dodávka s nákladným autom. Zranenie hlavy, početné poranenia končatín a podozrenie na vnútorné poranenie si pri zrážke spôsobil 21 ročný vodič dodávky, pravdepodobne z Rimavskej Soboty. Posádka vrtuľníka ho po ošetrení transportovala na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.