Uštipnutie hmyzom a anafylaktický šok na východe Slovenska

Košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zasahovala na štrkovisku Kechnec. 47-ročného muža z Košíc uštipla osa a ten dostal anafylaktický šok. Pacienta posádka VZZS ošetrila a transportovala do UN v Košiciach.

Dopravná nehoda v Hnilci

Košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela popoludní k úrazu pri dopravnej nehode v Hnilci. Na mieste boli traja zranení. Pozemní záchranári ošetrili vodiča a 16-ročné dievča a transportovali ich do nemocnice k ďalšiemu ošetreniu. Leteckí záchranári ošetrovali 46-ročnú spolujazdkyňu z Hnilca, ktorá pri náraze utrpela poranenia hlavy, krčnej chrbtice a brucha. Následne ju transportovali do UN v Košiciach.

Zranená hubárka v Ruskej Voli nad Popradom

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do nedostupného lesného terénu pri obci Ruská Voľa nad Popradom v okrese Stará Ľubovňa. 43-ročná hubárka tam spadla, zlomila si predkolenie a nemohla pokračovať. Sama si privolala pomoc. Lekára VZZS k nej spustili do hustého lesa pomocou palubného navijaku. Ten ju ošetril, opäť na lane evakuoval z terénu a následne ju vrtuľníkom transportovali do nemocnice v Starej Ľubovni.

Chlapec z okresu Prievidza obarený vriacou vodou

Trenčianska posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby prevážala 1,5-ročného pacienta z okresu Prievidza. Chlapec sa obaril vriacou vodou. Popáleniny II.stupňa na približne 15% povrchu tela mu primárne ošetrila posádka pozemnej záchrannej služby. V Novákoch prevzali pacienta leteckí záchranári a transportovali ho do UN v Bratislave na Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v Ružinove.

Akcia bratislavskej posádky VZZS ATE ukončená až v neskorých večerných hodinách

Bratislavská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela večer po 20-tej hodine na Kamzík do oblasti Tri duby. V nedostupnom lesnom teréne mimo cyklotrasy spadol 25-ročný cyklista z Košíc. Pri páde si spôsobil zlomeninu kľúčnej kosti, bol vysilený a nemohol pokračovať ďalej. Nakoľko pristátie vrtuľníka v danom teréne nebolo možné, k zranenému pomocou 25-metrového lana spustili lekárku VZZS. Tá ho ošetrila, naložila do evakuačnej sedačky a opäť na 25-metrovom lane ho evakuovali leteckí záchranári z terénu. Počas medzipristátia pacienta naložili do vrtuľníka a transportovali do UN v Bratislave na Kramároch.

Neúspešná resuscitácia muža v Ďurďošíku

Košická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do obce Ďurďošík. Hlásené bolo uštipnutie hmyzom a následný anafylaktický šok. Na mieste bolo zistené, že 59-ročný muž dostal opakovaný infarkt a jeho resuscitácia žiaľ nebola úspešná.

Slovenská horolezkyňa skolabovala vo Vysokých Tatrách

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do Vysokých Tatier. Pomoc potrebovala 38-ročná horolezkyňa z Považskej Bystrice. Žena skolabovala v stene Malej Ihly na Ostrve, keď jej začali tŕpnuť ruky a tvár. Z vrtuľníka pomocou palubného navijaku vysadili záchranára HZS a lekára VZZS. Pacientku ošetrili, naložili do evakuačnej sedačky, evakuovali z terénu palubným navijakom a transportovali do popradskej nemocnice.

Úraz pri práci v lese za Sabinovom

Popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela večer do lesov za Sabinovom. Pri práci v lese sa zranil mladý muž. Primárne ho ošetrila posádka pozemnej záchrannej služby. Asi 500 m od miesta nehody pristál vrtuľník, pacienta prevzali leteckí záchranári, pokračovali v liečbe ťažkých zranení a transportovali do FNsP v Prešove.

Bočný náraz do stromu medzi Plášťovcami a Ipeľskými Uľanmi

Nitrianska posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zasahovala večer pri dopravnej nehode medzi Plášťovcami a Ipeľskými Uľanmi. Na rovnej ceste z neznámych príčin zišiel z cesty a bočne vrazil do stromu 52-ročný muž z Banskej Bystrice. Muž bol v bezvedomí a od posádky RLP Šahy ho leteckí záchranári prevzali už na umelej pľúcnej ventilácii. Pacienta s mozgovolebečným poranením a pomliaždením hrudníka transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

Pri zjazde na bicykli na Martinských holiach sa zranil 22-ročný Bratislavčan

Banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela na Martinské hole. Pri zjazde na bicykli v horskom teréne spadol 22-ročný Bratislavčan. Mladík mal vyklbené rameno a podozrenie na ďalšie poranenia. Na mieste z vrtuľníka vysadili pomocou palubného navijaku najskôr záchranára HZS, následne lekára VZZS. Tí pacienta ošetrili, naložili do vákuového matraca a evakuovali z miesta nehody. Mladý muž skončil v UN v Martine.