Pri dopravnej nehode pri obci Pernek sa zranil motorkár

Bratislavská posádka leteckých záchranárov bola dnes predpoludním privolaná k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcou Pernek a obcou Jablonové (okres Malacky). Po zrážke motorkára s osobným automobilom utrpel 36-ročný muž poranenia hornej končatiny a chrbtice v oblasti drieku. Vrtuľník s posádkou po zabezpečení cesty príslušníkmi polície pristál priamo na ceste, kde sa nehoda stala. Lekárka leteckých záchranárov si následne prevzala do svojej starostlivosti zraneného pacienta od rýchlej zdravotnej pomoci. Po poskytnutí ďalšieho ošetrenia bol preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave pri vedomí letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre.

Úraz českej turistky v Slovenskom raji

Leteckí záchranári z Popradu boli dnes krátko popoludní privolaní na záchrannú akciu do Slovenského raja. V oblasti Suchej Belej si následkom pošmyknutia 26-ročná česká turistka spôsobila poranenie v oblasti krížovej časti chrbtice. K zranenej smerovali pozemne aj členovia Horskej záchrannej služby. Lekárka leteckých záchranárov bola k zranenej spustená pomocou palubného navijaka. V spolupráci s horskými záchranármi pripravila pacientku na letecký transport a následne bola pomocou evakuačnej siete z terénu evakuovaná. Počas medzipristátia ju leteckí záchranári preložili na palubu vrtuľníka a transportovali na centrálny príjem popradskej nemocnice.

Pri lesnom úraze pri Novej Bystrici zasahoval vrtuľník

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny bola dnes dopoludnia privolaná do lesného terénu pri obci Nová Bystrica (okres Čadca). 78-ročného muža zasiahol padajúci strom do oblasti hornej časti chrbtice. Na miesto udalosti boli vyslaní aj pozemní záchranári, ktorí zraneného muža primárne ošetrili. Následne ho priviezli k vrtuľníku, ktorý pristál na miestnom futbalovom ihrisku. Zranený muž utrpel poranenie hlavy, hrudníka a chrbtice. Lekár leteckých záchranárov mu poskytol ďalšie neodkladné zdravotné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka smerovali leteckí záchranári s pacientom v stabilizovanom stave na urgentný príjem nemocnice v Žiline.

Leteckí záchranári leteli k dvom zraneným

Leteckí záchranársky tím letel dnes popoludní na pomoc 74-ročnej žene, ktorá si na vrchu Slemä (Nízke Tatry) pádom poranila chrbticu a dolnú končatinu. Po prílete vrtuľníka bola lekárka leteckých záchranárov k zranenej spustená pomocou palubného navijaka. Po poskytnutí neodkladného ošetrenia bola pacientka z terénu evakuovaná a následne transportovaná do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Podvečer boli leteckí záchranári vyzvaní na zásah do Bachledovej doliny. 27-ročný cyklista po náraze do pevnej prekážky utrpel poranenie hrudníka a zlomeninu hornej končatiny. Lekárka leteckých záchranárov mu po prílete na miesto udalosti poranenia ošetrila a v spolupráci s Tatranskou horskou službou – dobrovoľným zborom bol pacient pripravený na letecký transport. Následne bol zranený cyklista letecky prevezený na centrálny príjem nemocnice v Poprade.

Vážna hromadná dopravná nehoda v Kysuckom Lieskovci

K vážnej hromadnej dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes popoludní v Kysuckom Lieskovci (okres Kysucké Nové Mesto) boli privolaní leteckí záchranári zo Žiliny. Po zrážke dvoch osobných áut ostalo na mieste 8 zranených cestujúcich. Na mieste zasahovali všetky záchranárskej zložky. Po prílete vrtuľníka, ktorý pristál v blízkosti miesta nehody si lekár leteckých záchranárov prevzal do svojej starostlivosti najťažšie zranené 16-ročné dievča talianskej národnosti. Utrpelo rozsiahle poranenia dolných končatín, hrudníka, brucha a chrbtice. Následne bolo preložené na palubu vrtuľníka a vo vážnom stave s polytraumou transportované do Univerzitnej nemocnice v Martine. Po odovzdaní pacientky letel záchranársky vrtuľník späť k miestu dopravnej nehody pre 7-ročné talianske dievča s poranením dolnej končatiny. Lekár leteckých záchranárov mu v spolupráci s pozemnými záchranármi poskytol neodkladné prednemocničné ošetrenie. Následne bolo v stabilizovanom stave transportované opäť do Univerzitnej nemocnice v Martine.

Dopravná nehoda v obci Vernár a zranený muž v obci Pribylina

Leteckí záchranári z Popradu leteli dnes dopoludnia k dopravnej nehode, ktorá sa stala v obci Vernár (okres Poprad). Vrtuľník s posádkou pristál na miestnom futbalovom ihrisku, kde si lekárka leteckých záchranárov prevzala do svojej starostlivosti od pozemných záchranárov najťažšie zranenú, 15-ročnú pasažierku. Nárazom utrpela poranenie tváre a suspektné poranenie panvy. Po doplnení liečby bola pacientka preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave transportovaná do popradskej nemocnice. Krátko po prílete na základňu bol letecký záchranársky tím privolaný do kempu pri obci Pribylina (okres Liptovský Mikuláš) k 70-ročnému českému turistovi s kolapsovými stavmi. Lekárka bola po prílete do oblasti spustená k pacientovi pomocou palubného navijaka. Po poskytnutí ošetrenia bol z terénu prostredníctvom vákuového saka evakuovaný. Následne ho leteckí záchranári previezli do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Leteckí záchranári pomáhali pri alergickej reakcii aj pri dopravnej nehode

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice boli dnes popoludní privolaní do obce Horné Hámre (okres Žarnovica) k alergickej reakcii. Tá sa prejavila u 50-ročného muža po tom, čo ho poštípal roj ôs. Muž sa po prílete záchranárov sťažoval na sťažené dýchanie. Lekár leteckých záchranárov bol k zranenému mužovi spustený pomocou lanovej techniky. Po ošetrení, podaní potrebnej liečby bol pacient z miesta evakuovaný a počas medzipristátia na miestnom futbalovom ihrisku preložený na palubu vrtuľníka. Pacient bol v stabilizovanom stave prevezený do nemocnice v Žiari nad Hronom. Vo večerných hodinách bol letecký záchranársky tím opäť vyzvaný na zásah k dopranej nehode v obci Rykynčice (okres Krupina). Pomoc leteckých záchranárov potrebovala 62-ročná vodička osobného auta, ktorá skončila so svojím autom mimo vozovky. Po náraze utrpela zlomeninu dolnej končatiny a ďalšie povrchové odreniny. Posádka s vrtuľníkom pristála na obecnom futbalovom ihrisku, kde si pacientku prevzala od pozemných záchranárov. Lekár leteckých záchranárov jej poskytol ďalšie neodkladné ošetrenie a po preložení na palubu vrtuľníka bola zranená žena v stabilizovanom stave, pri vedomí letecky transportovaná na centrálny príjem Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Zranený muž pod Poľským hrebeňom

Posádka leteckých záchranárov z Popradu letela dnes popoludní na pomoc zranenému 42-ročnému mužovi. Tesne pod vrcholom Poľského hrebeňa si poranil dolnú končatinu a v túre nedokázal ďalej samostatne pokračovať. Po prílete vrtuľníka na miesto určenia bola lekárka leteckých záchranárov do terénu spustená pomocou palubného navijaka. Následne mu zranenie ošetrila, končatinu zafixovala a po evakuácií z terénu a preložení na palubu vrtuľníka bol pacient transportovaný do popradskej nemocnice.

Zrazeného chodca v Pezinku prevážal do nemocnice vrtuľník

Včera v neskorých večerných hodinách boli leteckí záchranári z Bratislavy privolaní do Pezinka k dopravnej nehode, pri ktorej osobné auto zrazilo dvoch chodcov. Lekárka leteckých záchranárov si po prílete vrtuľníka, ktorý pristál blízko miesta nehody, prevzala od RLP do svojej starostlivosti ťažšie zraneného pacienta. 29-ročný muž utrpel mnohopočetné poranenia hlavy. Po napojení na umelú pľúcnu ventiláciu a stabilizovaní základných životných funkcií bol pacient s vážnym poranením hlavy letecky prevezený do nemocnice v Nových Zámkoch. Druhú zranenú osobu previezli do nemocnice pozemní záchranári.

Bratislavskí leteckí záchranári zasahovali pri dvoch úrazoch

Posádka leteckých záchranárov z Bratislavy letela dnes popoludní najskôr na pomoc 50-ročnému mužovi, ktorý sa nachádzal v oblasti hradu Pajštún (obec Borinka) a mal poranenú hlavu. Privolaní pozemní záchranári ho na mieste ošetrili a následne previezli k záchranárskemu vrtuľníku, ktorý pristál na neďalekej lúke. Po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient letecky prevezený na urgentný príjem Univerzitnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Neskôr vo večerných hodinách boli leteckí záchranári privolaní k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcou Pernek a Pezinskou Babou. Po tom, čo osobné motorové vozidlo skončilo mimo vozovky, ostalo na mieste päť zranených osôb. Záchranársky vrtuľník pristál na futbalovom ihrisku v obci Pernek. Príslušníci polície následne dopravili lekárku leteckých záchranárov k miestu nehody. Do svoje starostlivosti si prevzala najťažšie zraneného 13-ročného chlapca, ktorý utrpel viacnásobné poranenie hlavy a suspektné poranenie brucha. Po poskytnutí neodkladného zdravotného ošetrenia bol chlapec prevezený k vrtuľníku, preložený na palubu a v stabilizovanom stave, pri vedomí transportovaný do Detskej fakultnej nemocnice Bratislava – Kramáre. Ostatní zranení ostali v starostlivosti pozemných záchranárov.