Záchranársky vrtuľník pomáhal turistovi v Kláštornej rokline

Dnes popoludní leteli leteckí záchranári z Popradu na pomoc do Kláštornej rokliny v Slovenskom raji. Pomoc potreboval 50-ročný turista, ktorý pocítil náhlu nevoľnosť a nebol schopný pokračovať ďalej v túre. Na Kláštorisku bol na palubu vrtuľníka prizvaný jeden člen Horskej záchrannej služby. Kvôli ťažko dostupnému terénu bol k pacientovi pomocou palubného navijaka spustený najskôr horský záchranár a následne lekárka leteckých záchranárov. Na mieste už zasahovala ďalšia skupina horských záchranárov. Lekárka leteckých záchranárov mu po príchode poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie a pripravila na letecký prevoz v transportnom saku. Kvôli hustému lesu a nemožnosti spustiť k zranenému navijak museli pacienta s pomocou horských záchranárov zniesť na miesto, odkiaľ mohol byť spolu s lekárkou z terénu evakuovaní. Počas medzipristátia na Kláštorisku bol preložený na palubu vrtuľníka a s podozrením na cievnu mozgovú príhodu letecky prevezený do nemocnice v Poprade.

Zranenú lyžiarku odviezol zo Skalnatého plesa vrtuľník

Dnešná lyžovačka sa pre 31-ročnú lyžiarku v Lomnickom sedle skončila popoludní úrazom. Pri páde na lyžiach utrpela poranenie chrbtice a na pomoc jej musela prísť Horská záchranná služba. Tá zranenú lyžiarku zviezla na pristávaciu plochu pri chate Víkend na Skalnatom plese. Tam jej následne lekárka leteckých záchranárov poskytla primárne ošetrenie. Pacientka bola preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave bola prevezená do popradskej nemocnice.

Po páde zo stromu utrpel muž rozsiahle poranenia

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba zo Žiliny bola dnes popoludní požiadaná o pomoc pre 47-ročného muža do obce Plevník-Drienové (okres Považská Bystrica). Muž po páde zo stromu utrpel mnohopočetné poranenia a upadol do bezvedomia. Na miesto bola vyslaná rýchla lekárska pomoc, ktorá zranenému poskytla neodkladnú zdravotnú starostlivosť a napojila ho na umelú pľúcnu ventiláciu. Po pristáti vrtuľníka na trávnatej ploche vo vzdialenosti približne 300 m od miesta nehody si zraneného následne prevzal do svojej starostlivosti lekár leteckých záchranárov. Pacient bol preložený na palubu vrtuľníka a v umelom spánku naďalej napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Vo vážnom stave bol letecky transportovaný na oddelenie anesteziológie a intenzívnej medicíny Kliniky v Martine.

Nitriansky vrtuľník pomáhal 1-ročnému obarenému dieťaťu

Dnes popoludní bola záchranárska letecká posádka z Nitry privolaná na primárny zásah do obce Zemné (okres Nové Zámky). Pomoc leteckých záchranárov potrebovalo iba 1-ročné dieťa, ktoré sa obarilo horúcou vodou. Utrpelo popáleniny 1. a 2. stupňa v oblasti tváre, krku a hrudníka. Na miesto bola najskôr privolaná rýchla lekárska pomoc, ktorá malému pacientovi na mieste poskytla neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Záchranársky vrtuľník pristál na futbalovom ihrisku v obci Zemné, kde si lekár leteckých záchranárov prevzal od RLP zraneného chlapčeka do svojej starostlivosti. Poskytol mu potrebnú medikáciu a spolu s matkou boli preložení na palubu vrtuľníka. Pri vedomí, v stabilizovanom stave bolo dieťa v sprievode matky letecky transportované na Kliniku popálením ružinovskej nemocnice v Bratislave.

Dva lyžiarske úrazy v lyžiarskom stredisku v Jasnej

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Popradu bola popoludní opäť privolaná do Jasnej, tentokrát do lyžiarskeho strediska, na zjazdovku Spravodlivá. Leteckí záchranári najskôr pomáhali 22-ročnému lyžiarovi, ktorý zišiel zo svahu. Nárazom do stromu utrpel zlomeninu dolnej končatiny. Kvôli ťažko prístupnému terénu bola k zranenému lekárka leteckých záchranárov vysadená pomocou techniky palubného navijaka. Pacienta prvotne ošetrili členovia Horskej záchrannej služby a následne odovzdali do starostlivosti lekárke leteckých záchranárov. Zranený lyžiar bol nabalený do vákuového saka a spolu s lekárkou boli z terénu evakuovaní. Počas medzipristátia na Priehybe bol pacient preložený na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave bol prevezený do nemocnice v Liptovskom Mikuláši. Počas tohto letu bola posádka leteckých záchranárov opäť vyzvaná na pomoc pre 31-ročného poľského lyžiara, ktorý po páde na lyžiach utrpel poranenie chrbtice. Horskí záchranári zraneného na mieste ošetrili a pozemne transportovali na Priehybu, kde leteckí záchranári zraneného preložili na palubu vrtuľníka. Pacient bol transportovaný na centrálny príjem nemocnice v Poprade.

Vrtuľník pomáhal zranenému freeriderovi na pretekoch v Jasnej

Letecký záchranársky tím z Popradu letel dnes napoludnie na pomoc zranenému freeriderovi do oblasti Lukového kotla, kde sa v týchto dňoch koná 14. ročník medzinárodných freeride pretekov CGC Jasná Adrenalin. Pomoc potreboval 38-ročný nórsky freeride pretekár, ktorý utrpel poranenie hornej končatiny. Privolaný vrtuľník pristál na pripravenom heliporte v Lukovom kotle. Zraneného na mieste ošetrili horskí záchranári a pripravili ho na letecký transport. Po pristáti vrtuľníka si pacienta prevzala do svojej starostlivosti lekárka leteckých záchranárov a poskytla mu potrebnú medikáciu. Následne bol preložený na palubu vrtuľníka a letecky transportovaný do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Vrtuľník z Bratislavy zasahoval v Gabčíkove

Bratislavskí leteckí záchranári leteli dnes popoludní do Gabčíkova. Po dopravnej nehode osobného auta so štyrmi pasažiermi bol vyžiadaný letecký prevoz do nemocnice pre 15-ročné dievča, ktoré bolo po nehode chvíľu v bezvedomí. Na mieste nehody zasahovali pozemní záchranári, ktorí poskytli všetkým prvotné ošetrenie. Dievča následne previezli na futbalové ihrisko v Gabčíkove, kde pristál vrtuľník. Dievča s poruchou vedomia prevzali do svojej starostlivosti leteckí záchranári. Po preložení na palubu vrtuľníka ju previezli do Detskej fakultnej nemocnice Bratislava. Ostatní traja pasažieri vyviazli s ľahkými zraneniami a boli ošetrení posádkou rýchlej lekárskej pomoci.

Dopravná nehoda pri Plaveckom Mikuláši

Vo večerných hodinách letela dnes posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Bratislavy na pomoc vodičovi osobného auta pri Plaveckom Mikuláši. Na ceste medzi Plaveckým Mikulášom a Plaveckým Petrom zišlo z cesty osobné auto, jeho vodič utrpel viaceré zranenia. K nehode boli privolaní hasiči aj policajti, pilot vrtuľníka pristál na poli neďaleko miesta, kde sa stala nehoda. Po prílete vrtuľníka ošetrila 33-ročného muža lekárka leteckých záchranárov. Zranený bol pri vedomí, komunikoval, utrpel poranenie chrbtice aj rebier a bol podchladený. Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti ho záchranári preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre.

Pád lavíny v Nízkych Tatrách- zasahovali dva vrtuľníky

Dva vrtuľníky zasahovali dnes v obedňajších hodinách pri páde lavíny na južnej strane Chabenca. Pád lavíny nahlásili českí turisti. Ich hlásenie nasvedčovalo tomu, že pod lavínou sa nachádzajú traja turisti. Na pomoc boli privolané posádky Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu aj Banskej Bystrice. Záchranárske vrtuľníky poskytli rýchly prevoz na lavínište posovodom aj psom Horskej záchrannej služby. Horských záchranárov vrtuľníkom vysadili najprv na južnej strane Chabenca, kde začali ihneď s vyhľadávaním. Neskôr ich previezli aj na severnú stranu. Vo vrtuľníku ostali lekári pripravení poskytnúť neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Záchranárom sa medzičasom podarilo spojiť s tromi maďarskými turistami, ktorí mali byť zasiahnutí lavínou. Turisti sa nachádzali v spodnej časti lavíny, boli v poriadku a lekársku pomoc nepotrebovali. Obe posádky sa následne vrátili na svoje základne v Poprade aj Banskej Bystrici. V prípade potreby sú pripravené vzlietnuť opäť na pomoc. Pre českých turistov, ktorí lavínu nahlásili a ostali na vrchole Chabenca, sa vydali horskí záchranári pozemne.

Výpadok dvojice horolezcov z Kežmarského štítu

K výpadku dvoch horolezcov v severnej stene Kežmarského štítu bola dnes popoludní privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Popradu. Keďže sa horolezci nachádzali v náročnom horolezeckom teréne, na palubu vrtuľníka pristúpili horskí záchranári. Vo Vysokých Tatrách sa poveternostné podmienky rýchlo menili a zásah komplikovali. Pilot vrtuľníka musel horských záchranárov vysadiť pri Chate pri Zelenom plese a následne sa pre zhoršenie letových podmienok vrátil na základňu v Poprade. Horskí záchranári vyrazili od chaty zraneným na pomoc pozemne. Zo steny ich vyslobodili, poskytli im neodkladné ošetrenie a transportovali ich späť na Chatu pri Zelenom plese. Jeden z litovských horolezcov utrpel poranenie dolnej končatiny, druhý bol na tom oveľa horšie, utrpel viacero vážnych zranení a bol v bezvedomí. Keďže sa medzičasom letové podmienky zlepšili, vrtuľník z Popradu mohol opäť vzlietnuť na pomoc. Po prílete k chate prevzal lekár leteckých záchranárov ťažšie zraneného do svojej starostlivosti. Horolezec utrpel vážny úraz hlavy, končatín, bol ťažko podchladený. Po ošetrení, napojení na umelú pľúcnu ventiláciu ho v kritickom stave preložili na palubu vrtuľníka a okamžite previezli do popradskej nemocnice. Druhého horolezca transportovali z chaty záchranári Horskej záchrannej služby.