Výbuch v nákladnej lodi v prístave vo Vlčom hrdle

Bratislavskí leteckí záchranári leteli dnes popoludní k úrazu, ktorý sa stal v prístave vo Vlčom hrdle. Počas zváračských prác v nákladnej lodi v prístave došlo k výbuchu, na miesto boli privolaní hasiči, pozemní aj leteckí záchranári. Lekárske ošetrenie potreboval jeden z troch pracovníkov, ktorí boli na mieste. Dvaja vyviazli bez vážnejších zranení. Po výbuchu utrpel 40-ročný pracovník popáleniny 1. a 2. stupňa v oblasti tváre a bol intoxikovaný oxidom uhoľnatým. Pilot vrtuľníka pristál na trávnatej ploche blízko prístavu. Muža z lode vyslobodili hasiči, pri príchode lekára leteckých záchranárov bol pri vedomí. V spolupráci s pozemnými záchranármi ho lekár na mieste ošetril a napojil na umelú pľúcnu ventiláciu. Muža s popáleninami a inhalačnou traumou následne previezli sanitkou v sprievode lekára do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Vrtuľník z Nitry pomáhal pri dopravnej nehode aj pracovnom úraze

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Nitry zasahovala dnes dopoludnia pri dopravnej nehode kamióna pri Tekovských Lužanoch smerom na obec Čaka (okres Levice). Letecký prevoz do nemocnice bol vyžiadaný pre 24-ročného vodiča kamióna, ktorý zišiel z cesty a narazil do stromu. Po náraze ostal vodič zakliesnený v kabíne, vyslobodiť ho museli privolaní hasiči. Na mieste zasahovala posádka RLP, na pomoc privolali aj vrtuľník z Nitry. Po prílete k miestu nehody prevzali vodiča do svojej starostlivosti leteckí záchranári. Muž mal poranenia oboch dolných končatín, bol pri vedomí a komunikoval. Záchranári ho na mieste ošetrili, preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Nových Zámkoch. Hneď po odovzdaní pacienta v nemocnici ich vyslali na ďalší zásah k pracovnému úrazu do Šale. Na železničnej stanici pri práci na vagóne bol zasiahnutý elektrickým prúdom 51-ročný pracovník. Z vagóna následne spadol z výšky približne štyroch metrov. Muž utrpel popáleniny 2. stupňa na približne 25% povrchu tela, najmä v oblasti horných končatín, bol pri vedomí. Primárne ho ošetrila zasahujúca posádka RLP. Po prílete vrtuľníka na železničnú stanicu ho preložili na palubu a okamžite transportovali do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

Zraneného muža na bitúnku v Kľačanoch previezol vrtuľník

Leteckí záchranári zo strediska v Bratislave boli dnes dopoludnia privolaní na pomoc do obce Kľačany (okres Hlohovec). Na bitúnku zasiahla 61-ročného muža bránka, ktorú privalil dobytok. Muž po približne 3-metrovom páde utrpel viaceré poranenia, bol pri vedomí. K úrazu boli vyslaní pozemní aj leteckí záchranári. Pilot vrtuľníka pristál na poli v blízkosti družstva. Lekár leteckých záchranárov si po príchode prevzal zraneného do svojej starostlivosti od posádky RZP. Muž bol pri vedomí, komunikoval, na úraz si pamätal. Utrpel poranenie bedier a mal podozrenie na aj na poranenie panvy. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka ho transportovali do nemocnice v Trnave.

K turistke s alergickou reakciou letel vrtuľník

Leteckí záchranári zo strediska v Žiline leteli dnes dopoludnia k 20-ročnej turistke so silnou alergickou reakciou. Česká turistka bola ubytovaná na Chate pod Chlebom, kde začala mať príznaky alergickej reakcie. Po ich postupnom zhoršení boli na pomoc privolaní horskí aj leteckí záchranári. Po prílete vrtuľníka k chate poskytli záchranári žene neodkladnú liečbu, preložili ju na palubu a previezli do žilinskej nemocnice.

Snowboardistke na Martinských holiach pomáhal vrtuľník

K zranenej 20-ročnej snowboardistke na Martinských holiach letela dnes dopoludnia posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Žilina. Žena po páde utrpela poranenie krížovej kosti, pre zabezpečenie rýchleho a šetrného prevozu do nemocnice boli privolaní leteckí záchranári. Zranenú prvotne ošetrili pracovníci Horskej záchrannej služby a previezli ju na plochu, kde pristál vrtuľník. Lekár leteckých záchranárov podal zranenej potrebnú analgetickú liečbu, následne ju preložili na palubu a previezli do martinskej nemocnice.

Zranená lyžiarka na Martinských holiach

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Žilina letela dnes popoludní na pomoc 53-ročnej lyžiarke do lyžiarskeho strediska na Martinské hole. Po páde na lyžiach utrpela poranenie dolnej končatiny. Zranenú ženu prvotne ošetrili členovia Horskej záchrannej služby a transportovali na plochu pri stanici lanovky, kde pristál vrtuľník s lekárom. Po podaní potrebnej medikácie bola preložená na palubu vrtuľníka a prevezená do Martinskej nemocnice.

Leteckí záchranári pomáhali zranenej turistke na Sučianskom hrade

Pomoc leteckých záchranárov zo Žiliny bola dnes dopoludnia privolaná do Veľkej Fatry, na Sučiansky hrad. 62-ročná turistka sa počas túry pošmykla na skale a padala dole šikmým terénom približne 15 metrov, následne narazila do stromu. Bola pri vedomí, utrpela poranenie chrbtice, brucha a hlavy. Do akcie boli súčasne vyslaní leteckí záchranári spolu s horskými záchranármi. Lekár leteckých záchranárov bol do ťažko dostupného terénu spustený pomocou palubného navijaku. Na mieste poskytol zranenej žene neodkladné zdravotné ošetrenie v spolupráci s horským záchranármi bola nabalená do transportného saka. Kvôli hustému lesu bolo potrebné pacientku zniesť približne 50 metrov späť k miestu vysadenia lekára. Následne boli spolu s lekárom z terénu evakuovaní. Počas medzipristátia v Podhradí bola preložená na palubu vrtuľníka a v stabilizovanom stave, s poruchou vedomia transportovaná na traumatologické oddelenie nemocnice v Martine.

Úraz pri oprave stĺpu vysokého napätia

Leteckí záchranári z Bratislavy leteli dnes dopoludnia do obce Potônske Lúky (okres Dunajská streda), kde ich pomoc potreboval 25-ročný elektromontér. Pri oprave stĺpu vysokého napätia spadol na zem z výšky 8 metrov. Počas opravy bol stĺp zaistený bez napätia a muž bol istený lanom. To jeho pád stlmilo, pričom utrpel poranenie hornej končatiny. Na mieste ho prvotne ošetrila privolaná rýchla lekárska pomoc. Pilot vrtuľníka pristál na trávnatej ploche v blízkosti miesta nehody. Zraneného muža si následne prevzal do svojej starostlivosti lekár leteckých záchranárov, podal mu potrebnú medikáciu. V stabilizovanom stave bol pacient prevezený na centrálny príjem do nemocnice Kramáre v Bratislave.

Dopravná nehoda kamióna a osobných áut na diaľnici D2

Leteckí záchranári z Bratislavy leteli dnes popoludní k dopravnej nehode na diaľnici D2 pri Stupave. Po zrážke kamióna s niekoľkými osobnými autami potrebovala pomoc leteckých záchranárov vodička jedného z osobných áut. Ženu museli z auta najskôr vyslobodiť zasahujúci hasiči. Pilot vrtuľníka pristál blízko miesta nehody, priamo na diaľnici, ktorú pre pristátie vrtuľníka vopred zabezpečila polícia. Po prílete si lekár leteckých záchranárov zranenú ženu prevzal do svojej starostlivosti. 22-ročná žena bol pri vedomí, utrpela poranenie hlavy, panvy aj dolných končatín. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka ju s polytraumou transportovali do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre. Ostatných zranených ošetrili a previezli do nemocnice zasahujúci pozemní záchranári.

Dopravná nehoda pri Zlatých Moravciach

K vážnej dopravnej nehode neďaleko Zlatých Moraviec bola dnes dopoludnia privolaná Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Banskej Bystrice. Na rýchlostnej ceste R1 zrazilo nákladné auto 36-ročného pracovníka údržby ciest. Utrpel pri tom vážne poranenia viacerých častí tela, bol pri vedomí. Na miesto nehody bola vyslaná rýchla lekárska pomoc, ktorá zranenému poskytla neodkladné zdravotné ošetrenie. Privolaný vrtuľník pristál priamo na ceste, ktorú vopred zabezpečili príslušníci hasičského záchranného zboru. Lekár leteckých záchranárov si zraneného prevzal do svojej starostlivosti. Po doplnení liečby bol preložený na palubu vrtuľníka. Zranený pacient bol s polytraumou prevezený do traumatologického centra nemocnice v Nitre.