Košickí aj banskobystrickí leteckí záchranári leteli dnes poobede k zraneným motocyklistom

Leteckí záchranári z Košíc zasahovali dnes popoludní pri dopravnej nehode pri obci Kravany (okres Trebišov). Dvaja motocyklisti tam zišli z cesty, po páde ostal jeden z nich v bezvedomí. Na miesto boli privolaní pozemní aj leteckí záchranári, posádka vrtuľníka prevzala po prílete k miestu nehody ťažšie raneného, 32-ročného muža, ktorý bol v bezvedomí, utrpel poranenie hlavy. Na mieste ho ošetrili, napojili na umelú pľúcnu ventiláciu a previezli do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice. Druhého motocyklistu prevzali do starostlivosti pozemní záchranári. Podvečer letela posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Banskej Bystrice na pomoc motocyklistke po zrážke s osobným autom pri obci Podkriváň. 39-ročná žena utrpela závažné poranenia viacerých častí tela, najmä hlavy, po ošetrení v spolupráci s privolanou ambulanciou rýchlej lekárskej pomoci ju napojili na umelú pľúcnu ventiláciu. Následne ju preložili na palubu vrtuľníka a v kritickom stave previezli do banskobystrickej nemocnice.

Pád horolezkyne v lezeckej oblasti Kršlenica

Bratislavská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zasahovala dnes popoludní v lezeckej oblasti Kršlenica neďaleko Plaveckého Mikuláša. Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k úrazu 24-ročnej horolezkyne, ktorá spadla z výšky približne štyroch metrov, poranila si hlavu a chrbticu. Lekárku leteckých záchranárov spustili k zranenej na skalu pomocou 25-metrového lana, ženu v teréne ošetrila a pripravila na letecký transport. Následne ju lanom v transportnej sedačke spolu s lekárkou evakuoval vrtuľník z terénu, počas medzipristátia ju preložili na palubu a previezli do Bratislavy. Vďaka rýchlemu zásahu vrtuľníka a jeho posádky bola zranená v priebehu niekoľkých minút z ťažko prístupného lezeckého terénu v starostlivosti lekárov Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch.

Prevrátený kamión pri obci Bzovík

Vrtuľník so záchranárskym tímom z Banskej Bystrice zasahoval dnes dopoludnia pri nehode kamióna na ceste medzi obcami Bzovík a Senohrad (okres Krupina). Po tom, ako sa kamión prevrátil, v ňom ostal zakliesnený 35-ročný vodič, vyslobodiť ho museli privolaní hasiči. Muž utrpel poranenia viacerých častí tela, najmä chrbtice, bol pri vedomí. Posádka vrtuľníka v spolupráci s privolanou ambulanciou RLP ho na mieste ošetrila, preložila na palubu vrtuľníka a previezla do banskobystrickej nemocnice.

Ženu po dopravnej nehode previezol vrtuľník do nemocnice

Banskobystrickí leteckí záchranári prevzali dnes popoludní v obci Hnúšťa od ambulancie RLP 49-ročnú ženu po dopravnej nehode. Žena utrpela ľahšie poranenie hlavy, vrtuľníkom ju transportovali do banskobystrickej nemocnice.

Vrtuľník z Košíc zasahoval dnes dopoludnia v Snine

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Košice prijala dnes dopoludnia požiadavku o zásah v Snine. Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k 25-ročnému mužovi s bodným poranením v oblasti hrudníka a poranením chrbtice následkom pádu z výšky. Primárne ošetrenie poskytla zranenému privolaná ambulancia RLP, ktorá ho po prílete vrtuľníka odovzdala leteckým záchranárom. Muž bol pri vedomí, po preložení na palubu vrtuľníka bol prevezený do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, kde ho prevzali do starostlivosti lekári Oddelenia úrazovej chirurgie.

Futbalový zápas skončil úrazom brankára

Bratislavskí leteckí záchranári zasahovali dnes podvečer v obci Trstená na Ostrove (okres Dunajská Streda), kde sa počas futbalového zápasu zrazili dvaja hráči. Jeden z nich ostal v bezvedomí a mal poranenú krčnú chrbticu. Na miesto bola privolaná posádka RZP aj vrtuľník so záchranárskym tímom z Bratislavy. Pilot vrtuľníka pristál na futbalovom ihrisku, pri príchode záchranárov bol už 26-ročný muž pri vedomí. Privolaní záchranári ho na mieste ošetrili, preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre.

Vážny úraz v závode v Spišskej Belej

Posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Poprad privolali dnes popoludní do Spišskej Belej. Okamžité ošetrenie a rýchly prevoz do nemocnice potrebovala 41-ročná žena, ktorú v závode pritlačil vysokozdvižný vozík o kovovú konštrukciu. Žena utrpela závažné poranenia dolných končatín, bola pri vedomí. Lekára spustili z vrtuľníka pomocou palubného navijaka do areálu prevádzky, v spolupráci s privolanou ambulanciou RLP poskytol zranenej neodkladné ošetrenie a pripravil ju na letecký transport. Vrtuľníkom bola následne prevezená do Nemocnice Poprad.

Lesného pracovníka pri obci České Brezovo zasiahol strom

Posádka VZZS ATE zo strediska Banská Bystrica prijala dnes predpoludním požiadavku na zásah pri lesnom úraze. 47-ročnému lesnému pracovníkovi v blízkosti obce České Brezovo privalil kmeň stromu dolnú končatinu, potrebný bol rýchly a šetrný prevoz do nemocnice. Lekára po prílete k miestu nehody spustili z kabíny vrtuľníka pomocou palubného navijaka, mužovi v teréne zafixoval dolnú končatinu a nabalil ho do horizontálnej siete. Pacienta spolu s lekárom vytiahol z lesného terénu vrtuľník na lane, počas medzipristátia ho preložili na palubu vrtuľníka a previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

Turistka v Malej Fatre dostala astmatický záchvat, zasahoval vrtuľník

Žilinskí leteckí záchranári leteli dnes podvečer do Malej Fatry. Počas túry po hrebeni Malej Fatry dostala 30-ročná žena astmatický záchvat. Jej manžel okamžite privolal pomoc. Do terénu bola vyslaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny. Pilot vrtuľníka vysadil lekára aj záchranára z opretia na svahu, žene podali neodkladnú liečbu a pripravili ju na letecký prevoz. Po preložení na palubu vrtuľníka ju previezli do nemocnice v Žiline.

Kvôli silným bolestiam chrbtice nemohla turistka pokračovať v túre

V popoludňajších hodinách bola popradská posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE privolaná do Mlynickej doliny. 22-ročná česká turistka nemohla kvôli silným bolestiam chrbtice samostatne pokračovať v túre. Lekára z vrtuľníka vysadili k turistke pomocou palubného navijaka, v teréne jej podal liečbu na zmiernenie bolesti a zafixoval ju do evakuačného saku. Oboch následne vytiahol vrtuľník z terénu, turistku po preložení na palubu vrtuľníka previezli do popradskej nemocnice.