V Manínskej tiesňave spadol lezec, zasahoval vrtuľník

K úrazu horolezca v Manínskej tiesňave dnes popoludní bola privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo strediska Žilina. Lezec ostal po páde v bezvedomí, z vrtuľníka k nemu spustili na lane lekára, ktorý mu v teréne poskytol prednemocničnú zdravotnú starostlivosť. 44-ročný muž utrpel vážne poranenie hlavy, napojený na umelú pľúcnu ventiláciu bol vrtuľníkom transportovaný do Univerzitnej nemocnice Martin.

Padajúci konár zasiahol lesného pracovníka

Vrtuľník s posádkou zo strediska VZZS ATE Nitra privolali dnes popoludní k úrazu 23-ročného muža pri obci Veľké Zálužie. Muža zasiahol padajúci konár, utrpel kraniocerebrálne poranenie hlavy. Na mieste zasahovala posádka RLP, od ktorej leteckí záchranári pacienta prevzali. Po preložení na palubu vrtuľníka s ním leteli do Fakultnej nemocnice Nitra, kde ho odovzdali lekárom na oddelení ARO.

V Ťažkej doline sa uvoľnila lavína

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Poprade prijalo dnes požiadavku na zásah vo Vysokých Tatrách. V Ťažkej doline sa uvoľnila lavína, strhla 5 českých horolezcov a niesla ich približne 100 metrov. Traja horolezci boli po páde zranení, z toho jeden ľahko. Leteckí záchranári z Popradu spolu s pracovníkom Horskej záchrannej služby pomáhali dvom ťažšie zraneným. Lekára aj záchranára vysadil vrtuľník do terénu pomocou palubného navijaka. Jednému horolezcovi ošetrili hornú končatinu, druhý mal poranenie chrbtice. 36- ročného horolezca s poranenou hornou končatinou previezol vrtuľník do popradskej nemocnice, s druhým horolezcom ostal na mieste horský záchranár. Po odovzdaní prvého pacienta sa vrtuľník vrátil pre 49-ročného muža s poranením krčnej chrbtice. Z Vysokých Tatier ho previezli do Nemocnice Poprad.

Úraz lesného pracovníka a poranenie okružnou pílou

V dopoludňajších hodinách dnes letela do terénu za pacientom posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE z Banskej Bystrice aj Košíc. Vrtuľník z Banskej Bystrice letel na pomoc lesnému pracovníkovi, ktorého neďaleko obce Hodruša Hámre zasiahol padajúci konár. Zranený sa nachádzal na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekára z vrtuľníka spustili na lane pomocou palubného navijaka. 20-ročného muža v teréne ošetril. Spolu s lekárom ho z lesa evakuovali opäť lanom, počas medzipristátia preložili na palubu vrtuľníka. Muža s poraneným hrudníkom previezli do banskobystrickej nemocnice. Košickí leteckí záchranári pomáhali dopoludnia zranenému v obci Zboj (okres Snina). 64-ročný muž sa pri pílení porezal okružnou pílou, utrpel devastačné poranenia prstov na hornej končatine. Zraneného prevzala posádka vrtuľníka na obecnom ihrisku od pozemnej záchrannej služby. Vrtuľníkom ho transportovali do Univerzitnej nemocnice v Košiciach, kde ho odovzdali na Klinike úrazovej chirurgie.

Dopravná nehoda medzi obcami Kúty a Čáry

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Bratislave prijalo dnes popoludní požiadavku na zásah pri dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi obcami Kúty a Čáry (okres Senica). Po čelnej zrážke dvoch osobných áut potreboval pomoc leteckých záchranárov 21-ročný muž. Vrtuľník s posádkou pristál na ceste blízko miesta nehody, zranený muž bol pri príchode záchranárov pri vedomí. Po ošetrení ho s podozrením na vnútrobrušné poranenie previezli vrtuľníkom do Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramáre. Ďalších dvoch zranených prevzali do starostlivosti pozemní záchranári.

Dopravná nehoda pod Strečnom

V ranných hodinách dnes zasahovala posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Žilina. Vrtuľník s posádkou letel zo Žiliny k dopravnej nehode, ktorá sa stala na ceste medzi Martinom a Žilinou v oblasti pod Strečnom. Na mieste zasahovali pozemní záchranári, hasiči, na pomoc privolali aj leteckých záchranárov. Vrtuľník pristál blízko miesta nehody, jeho posádka pomáhala vodičke osobného auta, ktorá ostala zakliesnená v aute. Záchranári ju z auta vyslobodili a podali jej na mieste neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Žena utrpela poranenia hlavy a končatín. Napojenú na umelú pľúcnu ventiláciu ju vrtuľníkom previezli do Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina.

Dopravná nehoda pri Slanskom Novom Meste

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Košice zasahovala dnes ráno pri dopravnej nehode. Na ceste medzi Slanským Novým Mestom a obcou Kalša (okres Košice) zišlo z cesty osobné auto, narazilo do garáže, ktorá bola pri ceste. V aute boli dvaja mladí muži, jeden z nich ostal po náraze v bezvedomí, utrpel poranenie hlavy. Privolaní leteckí záchranári z Košíc zraneného z auta vyslobodili, podali mu prednemocničnú zdravotnú starostlivosť a zabezpečili vitálne funkcie. Po preložení na palubu vrtuľníka s ním leteli do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice, kde ho odovzdali lekárom Kliniky úrazovej chirurgie.

Dopravná nehoda pri obci Abramová

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo Žiliny letela dnes popoludní k dopravnej nehode, ktorá stala pri obci Abramová. Leteckí záchranári pomáhali vodičke osobného auta, ktorá po zrážke s autobusom ostala zakliesnená v aute. Hasiči ju z auta vyslobodili a odovzdali do starostlivosti privolaných leteckých aj pozemných záchranárov. Žena utrpela poranenia viacerých častí tela, najmä brušnej dutiny. Záchranári jej na mieste poskytli prednemocničnú zdravotnú starostlivosť. Napojená na umelú pľúcnu ventiláciu bola vrtuľníkom prevezená do Univerzitnej nemocnice Martin.