Dopravná nehoda pri obci Nová Dubnica

Vo večerných hodinách zasahovala dnes posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo strediska Trenčín. Na ceste medzi Novou Dubnicou a obcou Kolačín sa zrazil motocykel s osobným autom, pomoc leteckých záchranárov potrebovala spolujazdkyňa na motocykli. 20-ročná žena bola po nehode v bezvedomí, lekár jej na mieste poskytol prednemocničnú zdravotnú starostlivosť. Pacientku s polytraumou preložili na palubu vrtuľníka a previezli do žilinskej nemocnice.

Leteckí záchranári pomáhali pri dopravnej nehode aj úraze lyžiara

V popoludňajších hodinách zasahovala dnes posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby zo strediska Žilina aj Poprad. Leteckí záchranári zo Žiliny leteli do obce Zakamenné (okres Námestovo), privolaní boli k 9-ročnému chlapcovi, ktorého zrazilo auto. Zraneného prevzala posádka vrtuľníka od pozemných záchranárov, chlapec utrpel poranenie brušnej dutiny. Vrtuľníkom bol transportovaný do martinskej nemocnice. Vrtuľník zo strediska Poprad letel dnes do Západných Tatier k zranenému lyžiarovi. Pomocou palubného navijaka vysadili lekára do terénu v Žiarskej doline, lyžiarovi na mieste ošetril dolnú končatinu. Po preložení na palubu vrtuľníka s ním leteli do nemocnice v Ružomberku.

Lavína v Mlynickej doline

Stredisko Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Poprade prijalo dnes popoludní požiadavku na zásah vo Vysokých Tatrách. V Mlynickej doline strhla lavína dvoch českých turistov, niesla ich približne 500 metrov. Jeden z turistov narazil na kameň, poranil si krížovú oblasť chrbtice. Privolaný vrtuľník z Popradu vysadil lekára v teréne, v spolupráci s Horskou záchrannou službou turistu ošetril a pripravil na transport vrtuľníkom. Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam nebolo možné evakuovať pacienta z terénu pomocou palubného navijaka, pracovníci Horskej záchrannej služby zniesli zraneného približne 300 metrov nižšie na miesto, kde ho z opretia vrtuľníka preložili na palubu. 39- ročného muža transportovali do nemocnice v Poprade.

Zranená lyžiarka v Nízkych Tatrách

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE letela dnes do Nízkych Tatier. V lyžiarskom stredisku Jasná spadla na chrbát 15-ročná lyžiarka, privolali k nej horských aj leteckých záchranárov. Vrtuľník z Banskej Bystrice pristál v lyžiarskom stredisku, lekár leteckých záchranárov poskytol lyžiarke prednemocničnú zdravotnú starostlivosť, následne ju preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Detskej fakultnej nemocnice Banská Bystrica.

Dopravná nehoda na diaľnici D1

K dopravnej nehode na diaľnici D1 medzi Trnavou a Hlohovcom bola dnes večer privolaná posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE. Leteckí záchranári z Bratislavy leteli na pomoc vodičovi osobného auta, ktoré dostalo šmyk, zišlo z cesty a narazilo do kovovej tyče. Privolaný vrtuľník pristál na poli pri diaľnici, na mieste tiež zasahovala ambulancia Rýchlej lekárskej pomoci. Zasahujúci záchranársky tím ošetril 29-ročného muža, ktorého kovová tyč poranila v oblasti tváre a krku. Muža napojeného na umelú pľúcnu ventiláciu preložili na palubu vrtuľníka a previezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava v Ružinove.

14-ročného chlapca zasiahol elektrický prúd

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE zo strediska Košice letela dnes popoludní do obce Boliarov (okres Košice). Pomoc leteckých záchranárov bola privolaná k 14-ročnému chlapcovi, ktorého zasiahol elektrický prúd na stĺpe vysokého napätia. Chlapec mal popáleniny na menej ako 10% povrchu tela, bol pri vedomí. V spolupráci s posádkou Rýchlej zdravotnej pomoci chlapca ošetrili, preložili na palubu vrtuľníka a transportovali na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Zraneného muža evakuoval z lesa vrtuľník

Pomoc leteckých záchranárov zo strediska Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE v Žiline bola dnes popoludní privolaná do lesa nad obcou Oravská Polhora (okres Námestovo) k mužovi, ktorého zasiahol padajúci konár. Lekára k zranenému spustili pomocou palubného navijaka. Muža v teréne ošetril a pripravil na prevoz vrtuľníkom. Následne ho evakuovali z terénu a počas medzipristátia preložili na palubu vrtuľníka. Pacienta s poranením brušnej dutiny a hrudníka previezli vrtuľníkom do nemocnice v Trstenej.

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice pomáhali dnes lyžiarovi na Donovaloch

Posádka VZZS ATE z Banskej Bystrice zasahovala dnes popoludní na lyžiarskom svahu na Donovaloch. 32-ročného zraneného lyžiara prevzali leteckí záchranári na svahu od pracovníkov Horskej záchrannej služby. Muža s poranením chrbtice previezol vrtuľník do FNsP F.D. Roosevelta Banská Bystrica.