Záchranársky vrtuľník dnes zasahoval vo Vysokých Tatrách

Leteckí záchranári z Popradu boli dnes popoludní privolaní do Vysokých Tatier k úrazu poľského turistu, ktorý si pri Chate pod Rysmi zranil dolnú končatinu a v túre už nedokázal pokračovať samostatne. Po pristátí záchranárskeho vrtuľníka na pracovnej pristávacej ploche si lekár prevzal do svojej starostlivosti zraneného 42-ročného pacienta. Na mieste mu poskytol primárne ošetrenie a následne bol letecky prevezený do nemocnice v Poprade.

Dvom malým deťom pomáhal záchranársky vrtuľník

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Banskej Bystrice letela dnes na pomoc dvom deťom. Rýchlu a šetrnú pomoc vrtuľníkom potreboval najskôr 4-ročný chlapček, ktorý tvárou spadol do nádoby s chemickou látkou, pričom najviac mal zasiahnuté oči. Na pracovnej pristávacej ploche v Rimavskej Sobote si lekár leteckých záchranárov prevzal zraneného chlapčeka od pozemných záchranárov. Po doplnení liečby bol v sprievode rodiča letecky prevezený do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Následne letela posádka na pomoc 3-ročnému dievčatku, ktoré pohrýzal pes do oblasti hlavy. Pozemní záchranári ho previezli do nemocnice v Revúcej, kde si ho do svojej starostlivosti prevzal lekár leteckých záchranárov. Po preložení na palubu vrtuľníka smeroval záchranársky vrtuľník s malou pacientkou v stabilizovanom stave na vyššie špecializované pracovisko, do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici.

Pri Kolárove mal nehodu mladý motorkár

Posádka leteckých záchranárov z Nitry letela dnes dopoludnia k úrazu motocyklistu, ktorý v zákrute na ceste medzi Kolárovom a obcou Bodzianske Lúky (okres Komárno) spadol z motorky a narazil do betónového múru. Pilot vrtuľníka pristál na lúke vedľa miesta udalosti. Lekárka leteckých záchranárov si zraneného pacienta prevzala od rýchlej lekárskej pomoci. 25-ročný muž utrpel rozsiahle poranenie hrudníka, oboch horných končatín a dolnej končatiny. Na umelej pľúcnej ventilácií bol v stabilizovanom stave letecky prevezený do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch.

V lesnom teréne sa prevrátilo terénne vozidlo, jeden muž nehodu neprežil

Leteckí záchranári z Banskej Bystrice boli dnes popoludní privolaní do obce Staré Hory (okres Banská Bystrica), kde sa na lesnej ceste prevrátilo terénne vozidlo. V aute sa viezli dvaja muži, jedného z nich pri prevrátení auto zavalilo. Utrpel zranenia, ktoré boli nezlučiteľné so životom a na mieste im, žiaľ, podľahol. Spolujazdec utrpel ľahšie poranenia. Keďže išlo o ťažko dostupný terén, lekárka bola do terénu spustená pomocou lanovej techniky. Zraneného 54-ročného muža na mieste ošetrila a následne z terénu evakuovala. Po preložení na palubu vrtuľníka bol pacient v stabilizovanom stave s poranením hlavy letecky prevezený na urgentný príjem Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

V Bytči zrazilo nákladné auto cyklistu

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE zo Žiliny letela dnes dopoludnia na pomoc cyklistovi, ktorého v Bytči zrazilo nákladné auto. Po prílete záchranárskeho vrtuľníka k miestu udalosti prebiehala u 16-ročného chlapca resuscitácia, ktorú zahájili pozemní záchranári. Pacient utrpel rozsiahle poranenia viacerých častí tela. Lekár leteckých záchranárov pokračoval ďalej v resuscitácií, ktorá, žiaľ, aj napriek veľkej snahe všetkých zúčastnených záchranárov nebola úspešná a chlapec svojim rozsiahlymi zraneniam napokon na mieste podľahol.

Muž po úraze v lese potreboval letecký transport do nemocnice

Dnes popoludní bola privolaná posádka leteckých záchranárov z Košíc k 47-ročnému pacientovi. Počas lesných prác ho do hlavy zasiahlo konár, následkom čoho utrpel rozsiahle poranenia, najmä v oblasti tváre. Pacienta primárne ošetrila privolaná rýchla lekárska pomoc, ktorá ho následne previezla do nemocnice v Snine. Rozsah a vážnosť poranení pacienta si však vyžadovali ďalší transport do vyššie špecializovaného zdravotníckeho zariadenia. Záchranársky vrtuľník z Košíc preto po neodkladnom vzlete zo svojej základne smeroval do Sniny. Lekár leteckých záchranárov si zraneného muža prevzal na vhodnej pristávacej ploche. Po preložení na palubu vrtuľníka ho leteckí záchranári v stabilizovanom stave, pri vedomí previezli na Kliniku úrazovej chirurgie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

Českému turistovi letel na pomoc záchranársky vrtuľník

Posádka leteckých záchranárov z Popradu letela dnes neskoro popoludní do Vysokých Tatier, kde ich pomoc potreboval český turista. Počas túry na Slavkovský štít sa pošmykol a spôsobil si poranenie dolnej končatiny v oblasti členka. Lekárka leteckých záchranárov bola k zranenému spustená pomocou lanovej techniky. Pacientovi poskytla primárne ošetrenie a keďže sa počasie začalo zhoršovať, museli počkať, kým sa mohol záchranársky vrtuľník pre nich vrátiť späť. Po zlepšení sa poveternostných podmienok boli obaja z terénu evakuovaní a pacient bol v Starom Smokovci odovzdaný do ďalšej starostlivosti privolanej posádke rýchlej zdravotnej pomoci.

Žene po páde z koňa pomáhali leteckí záchranári

Pomoc leteckých záchranárov potrebovala dnes napoludnie 23-ročná žena, ktorá v obci Kocurany (okres Prievidza) spadla z koňa. Terén, v ktorom sa nachádzala bol ťažko dostupný pre pozemných záchranárov, preto vzlietla na pomoc zo svojej základne posádka leteckých záchranárov z Trenčína. Po pristátí vrtuľníka v blízkosti miesta udalosti poskytol lekár zranenej žene neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Pacientka bola pri vedomí, utrpela zlomeninu kľúčnej kosti. Po preložení na palubu vrtuľníka bola následne letecky transportovaná do nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach.

Pri obci Slavošovce zrazil kamión cyklistu

Vrtuľníková záchranná zdravotná služba ATE z Košíc letela dnes predpoludním do obce Slavošovce (okres Rožňava), kde zrazil kamión cyklistu. Záchranársky vrtuľník pristál na miestnom futbalovom ihrisku. Lekár leteckých záchranárov si tam od rýchlej lekárskej pomoci prevzal 69-ročného pacienta so závažným poranením hlavy. Po doplnení liečby bol na umelej pľúcnej ventilácií so zabezpečenými životnými funkciami vo vážnom stave letecky prevezený do Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach.

K pádu lietadla na letisku v Prievidzi letel na pomoc záchranársky vrtuľník

K pádu lietadla, ktoré sa zrútilo na letisku v Prievidzi bola dnes neskoro popoludní na pomoc privolaná posádka leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. Na mieste sa nachádzali traja zranení pasažieri. Lekár si po prílete k miestu udalosti prevzal do svojej starostlivosti 23-ročnú ženu, ktorá utrpela poranenia viacerých častí tela. Po neodkladnom zdravotnom ošetrení bola v stabilizovanom stave s polytraumou letecky transportovaná do Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Jeden člen posádky, žiaľ, nehodu neprežil. Ďalší pasažier s ľahšími poraneniami ostal v starostlivosti pozemných záchranárov.