2010-08-30

K Terchovej letela dnes posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska Žilina. 29-ročný vodič z Budatína tam pravedpodobne po šmyku vrazil do ďalšieho osobného auta. Pri nehode si spôsobil poranenia viacerých častí tela. Leteckí záchranári ho prevzali od posádka RZP Budatín a s pravdepodbnou zlomeninou rebier, dolných končatín a zlomeninou zápästia ho transportovali do FNsP v Žiline.

2010-08-29

Nitrianska posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela na motokrosovú dráhu do Šenkvíc. Z motocykla tam spadol 40-ročný muž z Českej republiky. Pri páde si zlomil kľúčnu kosť a s podozrením na poranenie chrbtice ho leteckí záchranári po ošetrení transportovali do Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Kramároch.

2010-08-28

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služba AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska Bratislava letela podvečer na motoristické preteky na Slovakiaringu v Orechovej Potôni. 66-ročný pretekár z Rakúska tam spadol z motocykla a približne 20 m sa šmýkal spolu s vozidlom. Pri páde utrpel zlomeninu pravej kľúčnej kosti, rebier na pravej strane a tiež mal narazený hrudník. Na mieste mu pomohla posádka RLP. Leteckí záchranári prevzali pacienta a transportovali ho do Univerzitnej nemocnice v Bratislave na Kramároch.

2010-08-28

Krátko po odovzdaní pacienta letela banskobystrická posádka VZZS ATE do Kokavy nad Rimavicou (okr. Poltár). V odľahlom teréne v časti Liešnica dostal srdcový infart 48-ročný muž z Lučenca. Keďže privolaná posádka RZP nemohla vzhľadom na sťažený prístup a veľkú vzdialenosť od vozidla pacienta rýchlo a šetrne transportovať, do akcie bol zapojený vrtuľník. Posádka VZZS pomocou navijaku evakuovala muža z miesta nehody a po naložení na palubu vrtuľníka s ním letela priamo do Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb v Banskej Bystrici.

2010-08-28

Banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do obce Čelovce v okrese Veľký Krtíš. Pri oberaní sliviek tam spadol zo stromu z približne 5-metrovej výšky 43-ročný muž. Pri páde si spôsobil zlomeninu chrbtice a s podozrením na úraz miechy ho leteckí záchranári po ošetrení transportovali do FNsP F.D.Roosevelta v Banskej Bystrici.

2010-08-28

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska Poprad letela predpoludním do obce Plaveč v okrese Stará Ľubovňa. Na 52-ročného miestneho muža tam za neznámych okolností spadla strecha. Muž mal vážne poranenia stehna, panvy, pravedopodobne aj ďalšie vnútorné zranenia. Na mieste zasahovala posádka pozemnej záchrannej služby. Pacient bol v hemoragickom šoku a následne došlo k zástave obehu. Záchranári začali s resuscitáciou, v ktorej pokračovala posádka VZZS. Resuscitácia žiaľ nebola úspešná, pacient zraneniam podľahol.

2010-08-27

Popradská posádka VZZS ATE letela do Bardejova. Urýchlený prevoz z tamojšej nemocnice na vyššie pracovisko potreboval 69-ročný hubár. Ten mal zdravotné problémy po konzumácií muchotrávky zelenej. Leteckí záchranári ho transportovali do Univerzitnej nemocnice na Kramároch v Bratislave.

2010-08-26

Trenčianska posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela do obce Chtelnica (okr. Piešťany). 41-ročný muž z Bukovej tam spadol z rebríka a vážne si pritom poranil hlavu. Na mieste zasahovala posádka pozemnej záchrannej služby, od ktorej prevzali pacienta leteckí záchranári a transportovali ho na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny v Univerzitnej nemocnici v Bratislave na Kramároch.

2010-08-26

Banskobystrická posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE letela predpoludním do obce Bystrá (okr. Brezno). Pri ťažbe dreva tam 30-metrový smrek, ktorý sa šmýkal dolu svahom, privalil 59-ročného muža z obce Lopej. K pacientovi z vrtuľníka spustili pomocou navijaku lekára. Ten pacienta s mnohopočetnými ťažkými zraneniami resuscitoval, avšak pacient napriek resuscitácií zraneniam podľahol. Pri zásahu bola aj posádka HZS.

2010-08-26

Posádka Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby AIR - TRANSPORT EUROPE zo strediska v Nitre letela k dopravnej nehode, ktorá sa stala pri Veľkom Mederi v smere na Ižop. Osobné auto tam zišlo z cesty a narazilo do stromu. Na mieste bola vážne zranená 52-ročná vodička z Dunajskej Stredy. Leteckí záchranári si zabezpečili pacientku a po ošetrení ju previezli napojenú na umelej pľúcnej ventilácii na Oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny do Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Nových Zámkoch. Na mieste zasahovala aj posádka pozemnej záchrannej služby.