2006-08-26

V popoludňajších hodinách na výzvu HZS letel na pomoc vrtuľník LZZS 75 – ročnému českému turistovi, ktorý spadol na turistickom chodníku pod Roháčskymi plesami a utrpel tržné poranenie hlavy a otras mozgu. V spolupráci s HZS poskytol mu lekár prvú pomoc a vrtuľníkom bol transportovaný do nemocnice v Poprade.

2006-08-19

Ťažkými zraneniami sa dnes skončilo oberanie jabĺk pre 50 ročného Petra M. zo Starej Ľubovne. Na svojej chate v Sulíne spadol z jablone z výšky približne 5-6 metrov na svahovitý terén. Zlomil si stehennú kosť, poranil chrbticu a hrudník. Záchranný systém EMS v Starej Ľubovni zalarmoval LZZS ATE v Poprade. O 17:51 hod. vzlietol vrtuľník na miesto nehody a posádka pilot Ján Rušin, lekár Ján Stankovič a záchranár Milan Penxa dopravila Petra M. do popradskej nemocnice.

2006-08-19

Približne o 16:00 hod. v Slovenskom raji, v rokline Suchá Belá, počas túry spadol z rebríkov, ktoré vedú nad potokom , 77 ročný český turista Jaromír D. z Plzne. Nehoda sa stala v ťažko dostupnom teréne. Na výzvu HZS letela na miesto nehody posádka vrtuľníka LZZS ATE z Popradu – pilot Ján Rušin, lekár Ján Stankovič a operátor – záchranár Milan Penxa. S pomocou palubného navijaka bol vyzdvihnutý na palubu vrtuľníka a s poranením hlavy, krku a odreninami na celom tele bol dopravený do popradskej nemocnice

2006-08-17

Neskoro popoludní na poli v katastri obce Veľké Ozorovce utrpel ťažký úraz 69 ročný Pavol Z. z Veľkých Ozoroviec. Vypaľoval zvyšky pokosenej slamy, pričom sa pravdepodobne nadýchal dymu, stratil vedomie a utrpel popáleniny 2. a 3 stupňa na 80 percentách tela. Krajské operačné stredisko v Košiciach v spolupráci s RZZP v Sečovciach vyzvalo posádku vrtuľníka LZZS ATE v Košiciach na zásah. Posádka – pilot János Bók, záchranár Peter Ferdinandy a lekárka Beáta Bodnárová mu poskytli nevyhnutnú prvú pomoc. Pacient bol vrtuľníkom dopravený do Centra popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v nemocnici v Šaci. Jeho zdravotný stav je kritický

2006-08-16

Letecká záchranná zdravotná služba zasahovala v Levočských vrchoch, pri obci Koláčková v okrese Stará Ľubovňa. Pomáhala lesnému robotníkovi, ktorého zavalil strom. Bol transportovaný do nemocnice v Poprade s podozrením na úraz chrbtice.

2006-08-10

52-ročný turista A.N. z Bratislavy spadol na turistickom chodníku pri Vareškovom plese vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách. Zlomil si kŕčok stehennej kosti. Na výzvu HZS letela na miesto nehody posádka vrtuľníka LZZS. Keďže bolo nepriaznivé počasie vrtuľník zobral na palubu záchranárov z HZS, ktorí po vysadení pešo dosiahli miesto nehody a dopravili pacienta k vrtuľníku. Po ošetrení lekárom LZZS bol prevezený do popradskej nemocnice.

2006-08-05

Päť hodín trvala záchrana 27 ročného poľského turistu M.K. v masíve Gerlachovského štítu. Počas túry v Krčmárovom žľabe sa v hornej tretine ľadového poľa pošmykol. Po páde na ľadovom poli sa prepadol do medzery medzi stenou a koncom ľadového poľa a zastavil sa na skalnatej suti. Posádka vrtuľníka LZZS - pilot Viliam Krivák, lekár Marek Rigda a záchranár Martin Pavlovský na mieste nehody vysadila záchranárov z HZS. Poľského turistu s poraneniami viacerých častí tela vrtuľník dopravil do popradskej nemocnice.

2006-08-01

Letecká záchranná zdravotná služba ATE - stredisko Poprad zasahovala v júli 2006 22 krát. Z toho 14 zásahov bolo primárnych / zásahy v teréne / a 8 sekundárnych / prevozy pacientov z nemocnice do nemocnice/. Vo Vysokých a Západných Tatrách posádky vrtuľníkov zasahovali 14 krát. Na Muránskej planine raz. Zachraňovali 5 Poliakov, 3 Slovákov, 2 Čechov, 1 Francúza, 1 Maďara, 1 Litovca a 1 Nemca. Najviac zásahov bolo v Malej Studenej doline, v Mengusovskej doline a v Západných Tatrách. Väčšinou išlo o klasické „turistické“ poranenia hlavy a končatín. V jednom prípade, počas túry na Žabieho koňa horolezec zomrel.

Čítať viac